Documentul „scăpat” de UE care-ți arată cum se raportează la 5G

de: Ciprian Ioana
22 10. 2019

Uniunea Europeană se pregătește să facă publică o strategie referitoare la noua tehnologie 5G. Până atunci, jurnaliștii de la Reuters au consultat un draft al documentului ce conține câteva direcții interesante.

Rețeaua 5G e considerată viitorul tehnologiei și un salt uriaș în multe domenii. Practic, noua generație de date mobile va revoluționa nu numai internetul, așa cum îl știm azi, ci și industrii mari precum cea auto sau bancară. Numai că oferta pe piață este extrem de limitată. Practic, sunt doar câțiva jucători mari care se bat pentru a implementa noua tehnologie.

Dintre toți, se remarcă Huawei. Chinezii susțin că sunt cam singurii care pot asigura rețelistica și echipamentele necesare. Numai că se află în centrul unui scandal internațional, fiind bănuiți că spionează în favoarea Guvernului de la Beijing. În aceste condiții, UE își analizează atent pașii pe care trebuie să-i urmeze pe viitor.

Cum se pregătește UE pentru rețeaua 5G

Draftul documentului obținut de Reuters arată că Uniunea Europeană trebuie să devină un lider în introducerea de rețele 5G în blocul comunitar. Acest obiectiv ar fi crucial, în opinia Bruxellesului, pentru a asigura competitivitatea în rândul statelor-membre. Schimbările pe care 5G le promite vine, însă, la pachet și cu responsabilități, crede UE.

Astfel, e nevoie de consens la nivelul blocului că rețelele și noile servicii sunt 100% sigure din punct de vedere cibernetic. Draftul aparține Finlandei, cea care deține acum președinția rotativă a Uniunii Europene.

Fără să menționeze numele companiei chineze Huawei, draftul face referire clară la „suveranitatea tehnologiei europene”. Cu alte cuvinte, compania sau companiile care vor implementat 5G în Europa trebuie să fie de pe continent. Numai că, dacă te uiți pe continent, se remarcă doar două nume mari: finlandezii de la Nokia și suedezii de la Ericsson.

Huawei se declara deschisă să colaboreze cu acești parteneri europeni, dar depinde și care sunt condițiile. În acest context, avantajele trebuie să fie clar de partea Uniunii Europene.

Și România se pregătește să treacă la 5G curând. La începutul lunii, Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM, spunea că așteaptă o Hotărâre de Guvern în care să i se prezinte preţurile de plecare. Deocamdată, actul normativ se lasă așteptat, mai ales că Guvernul se consideră demis.

Licențele de utilizare ar trebui acordate, conform calendarului deja aprobat, până la finalul anului.